Opstalverzekering

Als u eigenaar bent van een huis dan heeft u vast wel eens van een opstalverzekering gehoord. Een opstalverzekering is volgens de wet niet verplicht, maar wordt vaak verplicht gesteld door de hypotheek verstrekker. Maar ook wanneer u niet verplicht bent om een opstalverzekering af te sluiten is dit zeer verstandig. Voor persoonlijk advies over uw opstalverzekering kunt u terecht bij verzekeringsadviseur.

Waarom verplicht? 

De bank of de hypotheek verstrekker kan u een opstal verzekering verplicht stellen. Dit doen zij om zeker te weten dat u, uw hypotheek nog kunt terugbetalen als u huis schade oploopt door bijvoorbeeld brand. U kunt namelijk veel financiële problemen oplopen zonder een opstalverzekering.

Wat is een opstalverzekering?

De opstalverzekering wordt vaak verward met een inboedelverzekering. Hoewel de grens tussen de twee verzekeringen laag zit er zeker wel een verschil tussen de twee verzekeringen. De inboedelverzekering biedt dekking op alles in uw huis dat uw verplaatsen kunt. De opstalverzekering biedt juist dekkingen op alles wat vast zit aan uw huis. U kunt denken aan bijvoorbeeld uw schuurtje, de leidingen en de muren.

Waarom een opstalverzekering?

U huis is veel waard en kan bij schade veel geld kosten. Bij iedereen kunnen situaties voordoen zoals brand en inbraak, ondanks de maatregelen die er genomen worden. Met de inboedelverzekering kunt u voorkomen om met hoge kosten te zitten na een soortgelijke situatie.

Onderverzekerd zijn

Net zoals bij de inboedelverzekering kunt u het risico lopen om onderverzekerd te zijn.  Veel mensen in Nederland zijn echter onderverzekerd wanneer het om de woningverzekeringen gaat. Bij het afsluiten van een verzekering is het daarom belangrijk om de juiste waarde door te geven. Wanneer u dit niet doet loopt de kans om onderverzekerd te zijn. U zult dan wellicht alsnog met hoge kosten zitten. De verzekeringsmaatschappij biedt u geen volledige dekking, maar slechts voor een deel.

Hoe kan ik onderverzekerd zijn voorkomen?

Als u niet onderverzekerd wilt zijn moet u simpelweg de juiste waarde van uw huis doorgeven. Online zijn er veel tools waar u de waarde mee kunt berekenen. Als u dit liever zelf wilt doen is het een stuk lastiger. U kunt dan advies vragen bij een adviseur die u helpt bij het berekenen van de waarde.

Wat wordt niet verzekerd?

Uw ramen wordt meestal niet meeverzekerd in een opstalverzekering. Dit kan vaak wel verzekerd worden door een aanvullende verzekering af te sluiten. Zo heeft u door een paar euro’s extra premie ook uw ramen meeverzekerd. In sommige verzekeringen is de glasdekking echter standaard meeverzekerd. Als u wilt weten of dit ook bij uw verzekering zo is, kunt u kijken in de polisvoorwaarden. 

Ook de fundering van een gebouw wordt niet altijd meeverzekerd.

Herbouwwaarde

Bij het vaststellen van de herbouwwaarde is vaak veel kennis nodig. U kunt ervoor kiezen om een specialist te vragen voor het berekenen van de herbouwwaarde.  Wanneer u hier echter geen geld aan wilt spenderen kunt u ook gebruik maken van de herbouwwaardemeter. Hiermee kunt u online de waarde van uw opstal berekenen. Hoewel dit geen geld kost, zitten er ook nadelen aan. Door uw herbouwwaarde te bepalen met een herbouwwaarde meter loopt u het risico om onder-  of oververzekerd te zijn.