Fietsverzekering

U kunt voor elke fiets een fietsverzekering afsluiten. Maar is het handig om een verzekering af te sluiten? Voor wie is deze verzekering? En wat wordt er verzekerd met de fietsverzekering.

Heb ik een fietsverzekering nodig?

Als u erover nadenkt om een fietsverzekering af te sluiten zijn er twee dingen wat u zich moet afvragen. Ten eerste moet u nadenken over hoe groot de risico is dat uw fiets gestolen wordt. En ten tweede moet u zich afvragen hoe hoog de kosten kunnen oplopen bij flinke schade.

Als u over e-bike beschikt wordt het vaak aangeraden om een fietsverzekering af te sluiten. De meeste vezekeraars bieden een aparte e-bike verzekering aan. In voorwaarden verschilt deze weinig van de gewone fietsverzekering.

Premie

De hoogte van de premie hangt van verschillende factoren af. Vooral uw woonplaats is bepalend voor de premie. Er wordt namelijk onderscheidt gemaakt tussen steden met veel risico op diefstal en schade, kleine steden met een gemiddeld risico op diefstal en schade en de overige plaatsen met een laag risico op schade en diefstal.

Vormen

Er zijn een aantal vormen van verzekeren voor uw fiets:

  • De aflopende fietsverzekering:

De aflopende fietsverzekering wordt voor ongeveer 4 jaar afgesloten. De premie wordt vooraf in één keer afgesloten.

  • doorlopende fietsverzekering

Bij deze verzekering betaald uw vaak maandelijks of jaarlijks. Het heeft vaak een onbepaalde looptijd.

Wat is verzekerd en wat niet?

De kosten van uw schade worden vergoed in situaties zoals brand, bliksemslag, verkeersongeluk of diefstal. Er wordt vaak wel een eigen risico in rekening gebracht. De kosten van uw fiets worden niet vergoed als er sprake is van opzet of nalatigheid. Als u, uw fiets niet op slot doet en het vervolgens gestolen wordt is er sprake van nalatigheid en kan er dus niet vergoed worden.